Hamers voor het hakken met de houtbeitel.

Voor het hakken met houtbeitels zijn ernaast de houten hamers ook hamers met een messing kop. Deze hamers zijn bijzonder geschikt voor het fijnere hakwerk zoals bv. bij  maken van zwaluwstaarten en het inhakken van scharnieren. In de vervolgcursussen van de Praktijk is het mogelijk om deze hamers te maken

P1070892P1070874P1070871P1070869P1070867P1070867P1070865P1070863

hamers voor diverse werkzaamheden bij het meubelmaken

Houten hamer

 

In de basiscursus 1 meubelmaken  van de Praktijk beginnen we met vervaardigen van eenvoudige beuken houten hamers. Als je je wat verder ontwikkelt hebt in het meubelmaken zie je hieronder een aantal wat luxere houten hamers gemaakt van verschillende soorten hardhout. Enkele zijn  op de kopse kanten afgewerkt met een 5 mm. messing plaatje of een stukje leer ter voorkoming van beschadigingen.

P1070896
P1070887

P1070886P1070885P1070883P1070882P1070881P1070888

Houten voorlopers van de ambachtschool.

Ambachtscholen keken vroeger niet op een dubbeltje als ze gereedschap aan schaften .Via mijn broer, ooit zelf leerling op de ambachtsschool, kwam ik in contact met iemand die 10 mooie houten voorlopers had liggen. De 50 cm lange beukenhouten voorlopers  met steenbeuken zool zijn van het merk Joh. Weiss & Sohn uit Wenen (1820-1980) en van de mij onbekende firma “Laupheimer Werkzeugfabrik, vormals Joseph Steiner & Söhne” (1859-1991).

Schavenfabriek Weiss & Sohn

 

 

 

 

 

 

De schaven waren in uitzonderlijk goede conditie. Er zaten alleen slijtsporen op de zool en natuurlijk waren de beitels bot. Beide fabrieken bestaan overigens niet meer. Wil je wat meer weten over de geschiedenis van deze fabrieken bekijk dan de site van het Kleines Werkzeugmuseum: www.holzwerken.de/museum/  Deze site geeft een uitgebreid overzicht van Europese gereedschapsmakers. Wie de geschiedenis leest 

beeldmerk houten rijschaaf Steiner

 

 

 

 

 

 

van Steiner & Söhne (http://www.holzwerken.de/museum/hersteller/steiner.phtml) krijgt een goed beeld van de tijd. De Laupheimer Werkzeugfabrik (vormals Joseph Steiner & Söhne, opgericht in 1859) was o.a. gespecialiseerd in levering van complete ambachtschool inrichtingen. Omdat de eigenaren Sam en Viktor Steiner (Amerikaanse) joden waren, werd deze oude firma vanaf 1933 door het naziregime stelselmatig uitgesloten van overheidsopdrachten. In 1939 werden ze gedwongen de fabriek te verkopen aan de Deutsche Bank; de naam veranderde in Holzwerkzeugfabrik Laupheim A. G. De fabriek kwam relatief goed door de tweede wereldoorlog, maar in de periode daarna ontstonden moeilijkheden over de vóór de oorlog onder dwang afgelegde verklaring over de bezitsverhoudingen. In 1991 werd de fabriek gesloten.

rijschaaf

rijschaaf 50 cm met steenbeuken zool

 

 

 

 

 

 

 

Twee rijschafen zijn gebruiksklaar gemaakt en schaven voortreffelijk. Voordelen van deze houten schaven zijn dat je ze makkelijk gebruiksgereed kunt maken, dat de zool snel gevlakt kan worden en dat ze licht zijn in gewicht. In vergelijking met een stalen schaaf zijn ze wel wat lastiger af te stellen.

In januari start de cursus gereedschapsmaken. In deze cursus beginnen we met het gebruiksklaar maken van bovengenoemde rijschaaf. Vervolgens mag de cursist zich de trotse bezitter van een houten rijschaaf noemen.

In aktie met de houten rijschaaf

 

 

 

 

Opknapbeurt ULMIA houten voorloper.

In onze speurtocht naar een goede houten schaaf kwamen we in Duitsland terecht. Rondkijken in een andere cultuur kan nooit kwaad. Op EBAY.de vonden we een 50 cm lange Ulmia beukenhouten voorloper met een steenbeuken zool. Vaste prijs € 40. Tante Post in Duitsland is niet goedkoop dus er kwam nog € 16 bij. De conditie van de Ulmia schaaf was redelijk. De steenbeuken zool zat vol gebruikssporen die we er met schuurpapier  nr 120,240, 400 en 600 (opgeplakt op een dikke HPL-plaat) weer spekglad maakte. Een zool mag wel iets hol zijn, maar nooit bol. Zet de schaafbeitel wel altijd iets hoger in de schaaf vast tijdens het vlakken.

schuren steenbeuken zool

 

.

 

 

 

 

 

De schaafbeitel was niet roestig, maar had dringend een slijpbeurt nodig. Eerst de achterkant van de beitel gewet tot hij spiegelglad was en daarna de beitel in 25 graden geslepen daarna een extra licht geronde vouw van 27 graden aangebracht. Tenslotte de  keerbeitel pas gemaakt ,zodat de krul er niet onder kan schieten en op 1,5 mm van de onderkant geplaatst. De Ulmia voorloper schaaft als een tierelier en is een mooie

houten voorlopers en rijschaven

aanwinst in onze schaafcollectie. Op deze foto is de Ulmia schaaf de tweede van onder. Bedenk bij de aanschaf van tweedehands schaven wel dat je er altijd werk aan hebt om ze schaaf-gereed te maken. Deze Ulmia voorloper is ook nieuw te koop.Je betaalt dan ongeveer € 120.