Opknapbeurt ULMIA houten voorloper.

In onze speurtocht naar een goede houten schaaf kwamen we in Duitsland terecht. Rondkijken in een andere cultuur kan nooit kwaad. Op EBAY.de vonden we een 50 cm lange Ulmia beukenhouten voorloper met een steenbeuken zool. Vaste prijs € 40. Tante Post in Duitsland is niet goedkoop dus er kwam nog € 16 bij. De conditie van de Ulmia schaaf was redelijk. De steenbeuken zool zat vol gebruikssporen die we er met schuurpapier  nr 120,240, 400 en 600 (opgeplakt op een dikke HPL-plaat) weer spekglad maakte. Een zool mag wel iets hol zijn, maar nooit bol. Zet de schaafbeitel wel altijd iets hoger in de schaaf vast tijdens het vlakken.

schuren steenbeuken zool

 

.

 

 

 

 

 

De schaafbeitel was niet roestig, maar had dringend een slijpbeurt nodig. Eerst de achterkant van de beitel gewet tot hij spiegelglad was en daarna de beitel in 25 graden geslepen daarna een extra licht geronde vouw van 27 graden aangebracht. Tenslotte de  keerbeitel pas gemaakt ,zodat de krul er niet onder kan schieten en op 1,5 mm van de onderkant geplaatst. De Ulmia voorloper schaaft als een tierelier en is een mooie

houten voorlopers en rijschaven

aanwinst in onze schaafcollectie. Op deze foto is de Ulmia schaaf de tweede van onder. Bedenk bij de aanschaf van tweedehands schaven wel dat je er altijd werk aan hebt om ze schaaf-gereed te maken. Deze Ulmia voorloper is ook nieuw te koop.Je betaalt dan ongeveer € 120.